De beste cardio apparaten in de sportschool

De beste cardio apparaten in de sportschool

Cardio apparatuur is een prachtige manier om vet te verbranden. Door iedere dag een halfuurtje te fietsen/lopen/roeien/crossen kan je binnen een paar maanden je vetpercentage flink omlaag brengen. Echter, aan iedere vorm van cardio zitten zo zijn voor en nadelen. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van de meest voorkomende cardio apparaten in de sportschool; de loopband, de crosstrainer, de hometrainer en de roeitrainer.

LoopbandHet grote voordeel van de loopband is dat het een echte calorieën vreter is. Een half uur hardlopen op 12 kilometer per uur staat garant voor 528 verbrande calorieën. Daarnaast kan je ook nog vrij afwisselend trainen. Helling op, wandelen, helling op hardlopen. Sommige loopbanden bieden zelfs de mogelijkheid om naar beneden te lopen!

Het grote nadeel van een loopband is dat je vrij veel vergt van je gewrichten. Iedere keer dat je voet neerkomt belast je de enkel en knie. Wanneer je niet het juiste schoeisel draagt en niet voldoende opwarmt en rekt kan hardlopen uitmonden in een flinke blessure.

Crosstrainer

In tegenstelling tot de loopband belast je de gewrichten absoluut niet. De crosstrainer is daarom uitermate geschikt voor beginnende sporters die een paar kilo teveel wegen. Zowel je benen als armen worden aangepakt met de crosstrainer.

Met een crosstrainer verbrand je de minste calorieën van allemaal. Een half uur op een crosstrainer en je verbrandt rond de 250 calorieën, bijna twee keer zo weinig als hardlopen. Dit is helemaal persoonlijk, maar ik vind een crosstrainer enorm saai. Steeds dezelfde beweging en geen enkele bewegingsvrijheid, daarnaast kan je deze oefening ook niet buiten doen. (hardlopen, fietsen en roeien wel!)

Hometrainer

Iedereen kan fietsen, dat maakt de hometrainer een zeer geschikt fitness apparaat voor iedereen. De kans op blessures is minimaal omdat de druk op de gewrichten minimaal is. Hoewel je minder calorieën verbrand dan met een loopband is het calorieverbruik nog steeds aanzienlijk hoger dan een crosstrainer.

Voor mij is het grote nadeel van een hometrainer dat je niet steeds moeite moet doen om de pedalen draaiende te houden. Wanneer de pedalen eenmaal draaien is het een fluitje van een cent om de pedalen draaiende te houden.

Roeitrainer

De roeitrainer wordt ook wel eens een full body workout genoemd, en dat klopt helemaal. Je gebruikt eigenlijk je hele lichaam tijdens het roeien. Armen, benen, rug, buik.. Alles wordt aangesproken tijdens een stevige roeisessie.

Hier ligt ook gelijk het grote nadeel. Je kunt simpelweg niet een half uur gaan roeien als beginner. Roeien vergt vrij veel van je lichaam. Ik kan het intensief roeien net een kleine 20 minuten volhouden.

Vier soorten cardio, allemaal met zijn voor- en nadelen. Heb jij misschien nog een andere vorm van cardio die je aan het licht wil brengen? Deel het in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *