De squat goed uitvoeren, 5 beginnersfouten

De squat goed uitvoeren, 5 beginnersfouten

Squatten is een zeer goede oefening om je benen te trainen. Echter, veel mensen voeren de oefening niet goed uit waardoor ze blessures oplopen. Doodzone! Wat zijn de vijf grootste fouten die gemaakt worden tijdens de squat?

1. HoudingLaat je knieën niet te ver naar voren steken. Je knieën mogen nooit over je tenen heen komen. Je kan natuurlijk je schenen niet loodrecht houden, maar het is de bedoeling dat je zo ver mogelijk met je kont naar achteren leunt. Ga alsof je wil gaan zitten in een stoel naar achteren toe, en zak vervolgens naar beneden.

2. Wijde squats

Te wijd squatten is onzinnig, het levert geen kracht op en je kunt lang niet zo diep zakken als wanneer je een normale afstand tussen beide voeten hebt. Start met een gemiddelde afstand tussen je voeten. Ik squat normaal gesproken met een ruimte van 50 tot 70 centimeter tussen mijn voeten. Dit brengt stabiliteit en meer kracht in je squat oefening.

3. Hoge squats

Zak maar lekker door. Het kan misschien lastig zijn, maar niet ver genoeg doorzakken bij het squatten is echt een zonde. Je benen moeten parallel zijn met de vloer, knieën 90 graden!

4. Naar beneden kijken

Ga niet naar beneden staren, het maakt niet uit tijdens welk deel van de squat. Tijdens het naar beneden zakken kijk je naar voren, tijdens het omhoog komen kijk je naar voren. Nooit naar de grond!

5. Plotseling unracken

Wanneer je een groot gewicht uit een squatrack pakt moet je al kracht zetten. Let er op hoe je voeten staan, ga onder de stang staan en bouw de druk langzaam op in plaats van de stang in 1 keer op je nek te nemen. Wanneer je plotseling unracked kan je uit balans raken.

Dat waren ze alweer, 5 aspecten die vaak worden vergeten tijdens het squatten. De volgende keer dat je weer een squat sessie gaat doen, denk dan aan dit lijstje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *