Droog, massa of kracht. Hoe te trainen

Droog, massa of kracht. Hoe te trainen

Iedereen heeft bij krachttraining zijn of haar doelstellingen. De één gaat voor een strak, droog lichaam en de ander traint voor pure kracht. Welk doel je nastreeft bepaald op welke manier je een training precies uitvoert. De correcte uitvoering van een training kan enorm helpen bijvoorbeeld meer massa te trainen, of juist heel veel kracht.

Droog trainen

Wanneer je gaat voor droog trainen is het zaak dat je voor de eerste set een gewicht neemt waar je maximaal 15 herhalingen kunt maken. De tweede set voer je uit met een gewicht waar je maximaal 12 herhalingen mee kunt maken. Ditzelfde geldt voor het derde setje oefeningen, 12 maximale herhalingen. Bij de allerlaatste (vierde) set pak je een gewicht waar je 15 herhalingen mee kunt doen. De laatste set moet lekker moeilijk worden. Je moet je echter wel houden aan de vereiste houding van de specifieke oefening. Probeer de setjes redelijk snel te doen. Op een hoger tempo trainen is bevorderlijk voor het effect van droog trainen. Tussen de oefeningen door neem je maximaal een minuutje rust, beslist niet langer.Massa trainen

Je eerste set doe je met een gewicht waarmee je maximaal 10 herhalingen kan doen. De tweede serie mag met 8 herhalingen. De derde met 6 herhalingen. De laatste set doe je met exact hetzelfde gewicht als de derde set, en wederom 6 herhalingen. Let er op dat je altijd de juiste houding hebt bij het uitvoeren van de oefening.

Kracht trainen

Trainen voor kracht is vrij eenvoudig. Je pakt hetzelfde gewicht 4 setjes lang, en je maakt iedere set 6 herhalingen. Wederom: let op je houding! De laatste paar herhalingen moeten echt moeizaam gaan. Het is de bedoeling dat je alle vier de sets kunt volmaken zonder te wisselen naar een lichter gewicht. Wanneer je voor kracht traint mag je een iets langere pauze nemen, maar probeer deze te beperken tot maximaal twee minuten.

Dat is alles: trainen voor kracht, massa en droogte. De regels zijn voor vrijwel iedere oefening toepasbaar maar kunnen enigszins aangepast worden naar de gebruiker. Probeer in ieder geval de basis altijd intact te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *