Gymbal oefeningen | vier oefeningen voor met een gymbal

Gymbal oefeningen | vier oefeningen voor met een gymbal

Met een gymbal,  ook wel een ‘Swiss Ball’ genoemd kan je een heel scala oefeningen doen waarmee je vrijwel alle spiergroepen kunt aanpakken. Het enige wat je nodig hebt is zo’n mooie gymbal! Schaf ergens een gymbal aan tussen de 50 en de 90 centimeter. Als je iets kleiner bent is het beter om een iets kleinere bal aan te schaffen. De saaie crunches voor de buik is één van de oefeningen die we zo langzamerhand wel kennen. Hier 4 gymbal oefeningen die je niet zo vaak tegenkomt, maar die wel erg effectief zijn om spieren te kweken!

Gymbal squatDe squat, een basis oefening die eigenlijk in ieder fitnessprogramma thuis hoort. Je traint met deze  gymbal oefening bovenbenen, hamstrings en bilspieren. Uitvoering is uiterst eenvoudig! Zoek een kale muur, en plaats de gymbal tussen rug en de muur zoals te zien in de afbeelding. Vervolgens rol je via de muur naar beneden totdat je knieen in een positie van 90 graden staan. Vervolgens kom je weer langzaam omhoog via de muur.

Gymbal trunk extension

Deze gymbal oefening is gericht op je onderrug en is principe het tegenovergestelde van de saaie crunches die je altijd ziet op een gymbal. Ga op je knieën zitten en ga op de bal liggen, handen vooruit gestoken. Vervolgens is het de bedoeling dat jij je borstkast omhoog tilt tot je rug redelijk recht is. Vervolgens laat je je weer langzaam in de beginpositie zakken.

Gymbal push up

Deze oefening is eigenlijk niet heel veel anders dan het normale opdrukken. Echter, omdat je benen net iets hoger liggen  wordt de bovenzijde van je borstspieren extra aangesproken. De gymbal zorgt bij het opdrukken voor minder stabiliteit waardoor je stabilisatie spieren extra worden aangesproken. Opdrukken met een gymbal? Heel eenvoudig. Armen uit elkaar, voldoende ruimte ertussen, niet te breed, niet te dicht bij elkaar. Half metertje volstaat voor de meeste mensen. Laten zakken tot aan de grond, rug aanspannen en recht houden tijdens de oefening. Wanneer je dit niet doet bestaat er de kans dat je een verrekking oploopt, dat wil niemand. Nadat je vrijwel helemaal naar beneden bent gekomen druk je jezelf langzaam weer omhoog.

Opposite limb extensions

Deze oefening is goed voor de billen, hamstrings en onderrug. Ga met je buik op de gymbal liggen en kijk naar de vloer. Wanneer je in deze positie ligt til je gelijktijdig je linkerarm én rechterbeen op. Twee seconden vasthouden en weer laten zakken naar de startpositie. Vervolgens de oefening herhalen met tegenovergestelde been en arm.

Dit zijn vier redelijk eenvoudige gymbal oefeningen die je thuis kunt doen. Heb jij er zelf nog meer? Laat het weten in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *