‘S avonds eten slecht? Maak je niet dik!

‘S avonds eten slecht? Maak je niet dik!

Iets wat je mensen vaak hoort zeggen is dat je na een uur of 8 ‘s avonds beter niets meer kunt eten. Immers, voedsel wat je tot je neemt verbrand je niet meer en wordt vanzelfsprekend omgezet in vet. Niet meer eten in de avond dus! Of zit er toch een andere kant aan dit verhaal?

Er zijn enkele studies gedaan die aantonen dan in de avond eten geen nadelig effect heeft op je vet verbranding. Sterker nog, er zijn zelfs studies (1, 2) die aantonen dat er juist extra vet verbrand wordt in de avond. Er is eigenlijk helemaal geen bewijs dat het verkeerd is om te gaan slapen met een volle maag. In principe doen alle dieren het, is de mens een slag apart? Nee.Diëtisten vinden over het algemeen wel een relatie tussen wanneer men eet en een hoog BMI en vetpercentage. Dit ligt echter niet aan wanneer er wordt gegeten, maar WAT. In de avond een zak chips leegeten voor de TV en andere slechte keuzes qua voeding hebben wel degelijk effect op je vetpercentage en worden inderdaad omgezet in vet. Het maakt echter geen klap uit of je die zak chips nu in de middag leeg eet of in de avond; de voeding in de basis is slecht.

De studies waar ik naar heb gelinkt laten zien dat ‘s avonds eten een positief effect heeft als je vet wilt verliezen. Sterker nog, de testpersonen vielen zelfs meer af dan mensen die een ‘normaal’ voedingsschema hanteren. Dit soort dieet fabeltjes gaan al jaren de ronde, maar zijn vaak niet waar. ‘S avonds kan je prima nog iets eten, mits het gezond is. Ken jij nog meer dieet ‘wijsheden die naar het land der fabelen verwezen moeten worden? Deel ze in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *