Vroeg opstaan tips, zo sta je vroeger op!

Vroeg opstaan tips, zo sta je vroeger op!

Dit is een erg interessant artikel wat ik vertaald heb van Stevepavlina.com. Het artikel behandelt hoe je vroeg opstaan kan aanleren. Naar mijn mening is het belangrijk vroeg op te staan belangrijk. Op die manier heb je sowieso een paar extra uur om te sporten, het argument geen tijd is niet meer relevant! Maar hoe doe je dat dan; vroeg opstaan? Even een samenvatting van het artikel van Stevepavlina.com.

 

Het zetten van je wekker om een uur of 5 heeft geen enkele zin. In principe heb ik dat zelf ook geprobeerd, maar het werkt simpelweg niet. Het eerste wat je wil doen als je dat gejengel van je wekker hoort is de wekker uitzetten en verder slapen.

Het eerste wat je moet leren is dat eerder naar bed gaan geen enkele zin heeft. De meeste mensen die bijvoorbeeld een uur eerder op willen staan, gaan ook een uur eerder naar bed. Klinkt logisch, het werkt alleen niet.

Er zijn twee perspectieven wanneer het aankomt op naar bed gaan. Eén van die perspectieven is dat je naar bed gaat als het bijvoorbeeld 11 uur is. Dat is alsof je twee wekkers hebt. Je gaat slapen om 11 uur, en om 8 uur er weer uit. Praktisch, en heel simpel om je aan te houden.

Het tweede perspectief is dat je luistert naar je lichaam en naar bed gaat wanneer je moe bent. Vervolgens sta je op wanneer je wakker wordt, geheel natuurlijk. Onze biologische klok zorgt er voor dat je precies genoeg slaapt. Probleem is dat dit niet sociaal wenselijk is of niet te combineren is met werk. Stel, je bent om 12 uur ‘s nachts pas moe, en je wordt om 11 uur in de ochtend pas wakker, dan ben je te laat voor je werk.

Als je op vastgestelde uren gaat slapen komt het wel eens voor dat je naar bed gaat terwijl je absoluut niet slaperig bent. Als je niet binnen 5 minuten in slaap valt heeft het eigenlijk geen zin om te blijven liggen. Je verspilt eigenlijk tijd die je ergens anders aan had kunnen besteden. De aanname dat je lichaam iedere dag evenveel slaap nodig heeft is een verkeerde. Je slaap behoefte varieert van dag tot dag.

Als je slaapt gebaseerd op het tweede perspectief, luisterend naar je lichaam, dan slaap je hoogstwaarschijnlijk 10 tot 15 uur per dag. Veel mensen die op deze manier hun slaapbehoefte bepalen slapen meer dan 8 uur per dag, veel te veel. Je ritme wordt op een gegeven moment ook onvoorspelbaar. Je slaapt op een gegeven moment bijvoorbeeld van 2 uur ’s nachts tot 3 uur in de middag.

Een combinatie van beide perspectieven is de beste. Zet je wekker op een vast tijdstip, vroeg in de ochtend. (Steve Pavlina gaat zelfs zo ver om zijn wekker 7 dagen per week om 5 uur te zetten, hier staat hij standaard op half 7)

Aan de andere kant ga je pas slapen als je echt slaperig bent. Kan jij je ogen niet meer openhouden om half negen in de avond, ga slapen! Een goede test om te kijken of je slaperig bent is om een boek te lezen. Als je één pagina niet normaal kan doorkomen moet je zeker naar bed gaan en niet meer blijven zitten. Als je nog niet slaperig bent kan je nog prima iets gaan doen; zelfs sporten!

Dat is het geheim om vroeg op te staan. Luisteren naar je lichaam, en een strak stramien. Door dit aan te houden hou je meer tijd over en kan je bijvoorbeeld in de ochtend, voordat je naar je werk gaat nog gaan sporten. In de ochtend is de sportschool wellicht nog niet open, maar wanneer je ‘in de cut’ zit geef je jezelf wel extra tijd om calorieën te verbranden.


Geplaatst in: Algemeen

Eén gedachte over “Vroeg opstaan tips, zo sta je vroeger op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *