Wat is het juiste fitnessapparaat voor mij?

Wat is het juiste fitnessapparaat voor mij?

Er zijn veel verschillende soorten fitnessapparaten, allemaal helpen ze andere doelen te bereiken, ze zien er allemaal anders uit en met ieder train je weer op een andere manier. Velen stellen zichzelf de vraag: Wat is nu het beste apparaat voor mij? In dit blogartikel behandelen wij 4 van de meest gebruikte en toegankelijke fitnessapparaten.

De hometrainer

Wanneer je zelf gezonder wilt worden dan is de hometrainer zeker een goede weg om je doel te bereiken. Alleen hoe gebruik je die op de juiste manier?
Allereerst, positie, dit is een van de belangrijkste aspecten op dit fitnessapparaat. Het is de bedoeling dat je een goede houding aanneemt. Stap op en pak voorzichtig het stuur vast, strek je benen volledig uit zonder dat er een knik zit in de knieën. Wanneer er teenkooien zijn bevestigd aan de trappers, zorg dan dat je de voeten niet te strak komen te zitten, dit kan tijdens de training zorgen voor ongemak.

Vervolgens stel je de stoel in, de goede positie is belangrijk. De optimale positie is 25 tot 25 graden in de knieën tijdens dat je zit. De knieën moeten dus direct boven de pedalen worden geplaatst om de ideale positie te vinden. Vervolgens pak je het stuur vast, deze moet te bereiken zijn zonder meer dan 20 graden te buigen. Lukt dit niet? Ga dan terug naar stap 2.
Vervolgens begin je met opwarming, je trapt 5 tot 10 minuten rustig aan en wanneer je voldoende bent opgewarmd kun je beginnen met trainen. Het ideale streefpunt is 5 dagen per week maximaal 30 minuten te trainen.3

De crosstrainer

Het is een apparaat dat je heel vaak in de sportschool ziet. Het is een belangrijk fitnessapparaat voor hardlopers, maar het is ook een apparaat wat onder andere sporters heel populair is. We hebben het uiteraard over de crosstrainer. Een crosstrainer beschikt over twee voetsteunen en twee handvatten. Je neemt plaats op de crosstrainer, je pakt de handvatten vast en je beweegt je armen. Wanneer je dit doet dan komen de voetsteunen ook automatisch in beweging. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de voetsteunen te bewegen.

De crosstrainer is vooral bedoelt als cardioapparaat, je hard gaat dus harder werken tijdens de training. Je versterkt dus je hart en de bloedvaten, daarnaast bouw je ook een groter uithoudingsvermogen op. Wanneer je het onderlichaam wilt trainen, dan laat je de handvatten los, wanneer je het bovenlichaam meer wilt trainen, dan geef je geen druk/steun vanuit het onderlichaam. Je traint verschillende spiergroepen met de crosstrainer en daarom is het een goed en veelzijdig apparaat. Je traint de biceps, de triceps, je buikspieren, de kuiten, de bilspieren en de hamstrings.

De loopband

De loopband kent iedereen wel, het is een middel om te kunnen hardlopen in de sportschool. Maar waarom zou je dan hardlopen in de sportschool en niet gewoon buiten?

  • Met een loopband loop je puur op eigen ritme.
  • Je hebt er lang profijt van.
  • Je hebt lang niet altijd zin om vroeg op te staan en naar buiten te gaan voor zo een 5 kilometer rondje, met een loopband verwaarloos je het trainen een stuk minder snel.
  • Een loopband garandeert veel betere schokdemping dan dat je hebt op een wegdek.

Het is zaak om een loopband goed af te stellen. Er zijn niet veel bijzondere instellingen van belang anders dan de snelheid en het hellingspercentage.
Wanneer je goed wilt trainen, zorg dan voor een licht naar voren gebogen of een compleet rechte rug en zorg ervoor dat je de buikspieren licht aanspant. Dit met de nadruk op licht, te veel spanning kan zorgen voor overbelasting. De eerste weken is het belangrijk ongeveer 40 tot 60 minuten bezig te zijn.

Hierbij geldt:

  • 10-15 minuten: warming up (snelwandelen of joggen)
  • 25-35 minuten: hardlopen op regelmatig tempo
  • 5-10 minuten: cooling down, rustig uitlopen

Het roeiapparaat

Dit is het apparaat dat in de sportschool wel aanwezig is, maar het staat meestal ergens weggestopt in een hoekje. Het roeiapparaat is echter een heel goede manier van trainen! Je traint hiermee je rug, je armspieren, je beenspieren en je bilspieren. Wanneer je begint dan houd je de het handvat recht voor je vast met de armen gestrekt. Je zorgt ervoor dat de knieën gebogen zijn en het gewicht ligt vooral op de voeten, zorg daarnaast voor een rechte rug. Beweeg naar voor en naar achter door enkel de benen te benutten, blijf de armen gestrekt houden. Vervolgens wanneer je gewend bent geraakt aan de beweging met de benen, dan ga je over tot de armen. Nu houd je de benen gestrekt en je gaat heen en weer met de armen. Je trekt het handvat middels de armen richting de borst. Wanneer je beide vormen onder controle hebt dan probeer je de beide bewegingen tegelijkertijd te gebruiken.


Geplaatst in: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *