Crash dieet? Doe het niet!
De welbekende crash diëten, wie heeft er nog nooit gehoord van deze ongezonde maar oh zo effectieve manier van afvallen? Doormiddel van een zeer streng dieet val je in een week of twee tientallen kilo’s af. Klinkt te mooi om waar te zijn, dat is het ook. Door een crash dieet te volgen krijgt je lichaam niet voldoende stoffen binnen die benodigd zijn om gezond te blijven.
Wanneer je het aantal calorieën in je dieet drastisch omlaag brengt dan zal je lichaam hier vrijwel direct op reageren door over te schakelen op een zogenaamde ‘starvation mode’. Deze modus zorgt er voor dat een deel van het kleine beetje voedsel wat je wel mag eten wordt opgeslagen voor een volgende hongerperiode. Eigenlijk een functie die het lichaam tegenwoordig niet meer gebruikt maar nog wel degelijk aanwezig is.
Een crash dieet zorgt tevens voor afbraak van spiermassa. Wanneer je in de sportschool een aanzienlijke spiermassa hebt opgebouwd en vervolgens denkt je vetpercentage te kunnen verlagen met een crash dieet, dan heb je het mooi fout. Je lichaam eet als het ware je spieren op om in leven te blijven. Aangezien spiermassa zwaar is lijkt het al snel of je behoorlijk wat kilo’s bent verloren. Uiteindelijk blijken dit voornamelijk spieren te zijn geweest en voordat je het weet zit je weer op je oude gewicht. Het zogenaamde jojo effect.
Wanneer je gestopt bent met het crash dieet dan is je spiermassa weg. Minder spiermassa staat voor een lager metabolisme wat betekent dat je minder calorieën verbrandt in rust.
Kort samenvattend: voor resultaten op de korte termijn heeft een crash dieet zeker het gewenste effect. Voor de lange termijn is een crash dieet slopend voor je lichaam. Vaak komen de volgers van een crash dieet bedrogen uit omdat het simpelweg niet werkt. Kilo’s verliezen kost zweet en soms wat tranen. Gooi dus al die soepdiëten en ziekenhuisdiëten uit het raam en neem een abonnement op de sportschool. Veel gezonder dan een crash dieet!