Fitnessapparaten of losse gewichten, wat is beter?

Fitnessapparaten of losse gewichten, wat is beter?

De eeuwenoude vraag: losse gewichten of apparaten. Lastig, er zitten namelijk wel een paar haken en ogen aan de afweging tussen deze twee keuzes. Een korte uitleg.

Met een fitnessapparaat train je slechts heel beperkt je spieren. Je pakt 1 beweging en traint precies die spieren die aangegeven staan op het apparaat. Op zich niets mis mee, maar op deze manier train je niet de secundaire spieren die alles in balans houden. Als je een beetje doortraint dan is het gewicht wat je kunt wegdrukken bij een fitnessapparaat al snel niet meer toereikend. Bankdrukken met een bankdruk apparaat heeft voor mij bijvoorbeeld geen zin meer omdat deze tot maar 100 kilo gaat.

Er zijn echter ook een groot aantal voordelen aan een fitnessapparaat.

Voordelen fitnessapparaat

 • Ze bieden ondersteuning, erg handig als je bepaalde bewegingen en oefeningen nog moet leren
 • Ze zijn makkelijk in gebruik. De meeste apparaten hebben een vastgestelde beweging die je kunt maken. Daarbij staat er vaak een plaatje bij hoe de oefening uitgevoerd moet worden
 • Veel apparaten bieden de mogelijkheid om de oefening eenvoudig stil te zetten met bijvoorbeeld de voeten
 • Eenvoudig om gewicht te wisselen. Alleen even pin in een ander gewichtenblok steken en klaar.
 • Losse gewichten kunnen intimiderend zijn. Als er allemaal ‘grote jongens’ om je heen staan dan heb je niet zo snel de neiging om even twee dumbbells te pakken en nieuwe oefeningen te gaan doen.

Voordelen losse gewichten

 • Losse gewichten zijn heel veelzijdig. Met een set dumbbells kan je al snel 20 oefeningen doen.
 • Met losse gewichten zit je niet vast aan een vaste beweging maar kan je veel natuurlijker trainen
 • Door de natuurlijke beweging gebruik je veel meer secundaire spieren die stabiliseren. Je traint met 1 oefening dus veel meer spieren.

Echter, er is een groter risico dat je een blessure oploopt door het trainen met losse gewichten. Heb je weinig ervaring met losse gewichten doe dan rustig aan. Voordat je het weet ben je aan het herstellen van een blessure in plaats van spieren kweken.

Voor iedere persoon zijn andere oefeningen geschikt, en ook andere manieren om deze oefeningen uit te voeren. Daarom voor 6 type mensen de beste oplossing.

 1. Als je een beginner bent is het beter om ervaring op te doen met fitnessapparaten tot je je zeker genoeg voelt voor losse gewichten
 2. Als je weinig tijd hebt, pak dan fitnessapparaten. Over het algemeen is het veel sneller om een workout te doen met fitnessapparaten. Als er in jouw sportschool grote rijen voor de fitnessapparaten staan dan is het beter om losse gewichten te pakken.
 3. Als je voornamelijk thuis traint dan kan je beter losse gewichten nemen. Een beetje fatsoenlijk fitnessapparaat kost al snel 1000 euro.
 4. Als je rehabiliteert van een blessure dan is het beter een fitnessapparaat te pakken. Deze bieden betere ondersteuning.
 5. Als je een hekel hebt aan losse gewichten (ja die mensen zijn er) dan is het beter om fitnessapparaten te pakken. Verpest het trainen niet voor jezelf.
 6. Als je het meeste uit je training wilt halen in zo min mogelijk tijd neem dan losse gewichten. Je kan namelijk meerdere spiergroepen tegelijkertijd trainen.

 


Geplaatst in: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *