Krachttraining voor schaatsers

Krachttraining voor schaatsers

Schaatsen is een fantastische, maar vrij zware sport. Na een uurtje schaatsen voel ik mijn benen en rug, en weet ik zeker: morgen heb ik last van spierpijn. Ik ben niet gewend aan de bewegingen van het schaatsen, ik doe het immers veel te weinig. Er zijn echter een aantal oefeningen die je kunt doen om je spieren te trainen voor een flinke schaatssessie. Je zal misschien niet iedere dag schaatsen, maar met deze krachttraining voor schaatsers zal je in ieder geval een stuk beter voor de dag komen!

Core oefeningen

Core oefeningen zijn zeer belangrijk bij het schaatsen. Je houding is immers licht voorover gebogen. Sommige schaatsers schaatsen zelfs met hun rug in een hoek van 90 graden. Dit is een enorme aanslag op zowel de spieren in je onderrug als op je buikspieren. Het is daarom zeer aan te raden de buikspieren goed te trainen, en deze tijdens het schaatsen ook goed aan te spannen. De beste buikspieroefeningen zijn de welbekende crunch. In plaats van je gehele lichaam omhoog te tillen, een sit-up, focus je alle aandacht op 1 punt en maak je korte bewegingen naar het plafond.

Andere core spieren waar je absoluut niet zonder kunt zijn de onderrug spieren. Ik merk altijd weer tijdens schaatsen dat ik de spieren van mijn onderrug niet genoeg train. Er zijn een aantal manieren om je onderrug te trainen. Je leest hier 6 rugspier oefeningen die je kunt proberen om je rug te verstevigen. Leg focus puur op de onderrug spieren, en ga voor de deadlift en back extensions.

Deadlift oefening

Bovenbenen trainen

De squat. Period. Beste oefening om je bovenbenen optimaal te trainen. Deze compound oefening is een echte basis oefening die je onder de knie moet krijgen. Er trainen een aantal schaatsers in onze sportschool, zelfs een aantal oude toppers. Sommigen die squatten, en een aantal maakt gebruik van de legpress. Het principe is hetzelfde: bovenbenen van staal kweken om langer en beter te kunnen schaatsen.

Eigenlijk is krachttraining voor schaatsers heel eenvoudig. Focus op drie probleem gebieden waardoor veel mensen niet al te lang kunnen schaatsen: onderrugspieren, buikspieren en de beenspieren. Begin maar vast met trainen, dan kan je volgend jaar die Elfstedentocht met gemak rijden!


Geplaatst in: Beenspieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *