Creatine, wat is het precies?

Creatine, wat is het precies?

Creatine, je hoort enorm veel sporters in de sportschool die erbij zweren. Maar wat is creatine dan precies? Creatine wordt gewoon in je eigen lichaam aangemaakt en wordt aangemaakt in lever en nieren. (ongeveer een gram per dag) Tevens neem je creatine tot je door het eten van vlees en vis (ongeveer een gram per dag). Over het algemeen bevat je lichaam zo’n 120 gram creatine waarvan 95% in je spieren aanwezig is. Iedere dag gebruik je zo’n 2 gram creatine. Het niveau creatine blijft stabiel door de toevoer en aanmaak van creatine.

De echte brandstof waar je spieren op werken is ATP, Adenosine Tri Fosfaat. ATP wordt omgezet in ADP (Adenosine Di Fosfaat). Creatine zorgt er voor dat je dit ADP weer omzet in ATP. Creatine staat ook wel bekend als energiefosfaat, het helpt namelijk bij het omzetten van koolhydraten en vetten. Steeds weer moeten deze twee (en eventueel eiwitten als er geen vet en koolhydraten voorradig zijn) verwerkt worden tot ATP voordat ze verwerkt kunnen worden.

Wat doet creatine precies aan jouw sportprestaties? Nou, creatine is een belangrijke energiebron voor korte, maximale inspanningen zoals sprinten of explosieve judo acties. De aanwezige creatine in je spieren is voldoende voor 8 tot 12 seconden maximale inspanning. Door inname van extra creatine is gebleken dat deze prestaties verbeteren. De positieve werking is slechts beperkt tot explosieve sporten, je hebt er dus geen klap aan als je marathons loopt. Voor krachttraining is dit supplement dus ideaal door het explosieve karakter. Er is gebleken dat tijdens krachttraining spiermassa sneller wordt aangezet wanneer er creatine wordt gebruikt. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het fijt dat spiervezels zwellen bij creatine gebruik. Deze zwelling is een extra prikkel voor spieren om te gaan groeien.

Er zijn zeer weinig nadelen aan creatine. Het enige probleem is dat het bij veel mensen niet werkt, wat weer te maken heeft met de hoeveelheid creatine die al in de spieren aanwezig is. Mensen met weinig creatine in hun spieren zullen meer baat hebben bij creatine dan mensen die van nature al veel creatine in hun spieren hebben. Het gebeurd niet veel, maar sommige mensen hebben last van diarree bij het innemen van creatine. De enige manier waarop je er achter komt of creatine werkt voor jou is om het gewoon te proberen. Het creatine supplement is geen anabole steroïde en heeft geen bijwerkingen. Ongevaarlijk om te proberen dus 🙂


Geplaatst in: Supplementen, Voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *