Sporten in de warmte, bereid je voor!

Sporten in de warmte, bereid je voor!

Ook in de zomer wil je graag blijven sporten om alles een beetje ‘op peil’ te houden. Echter, in de zomer is het een flink aantal graden warmer waardoor sporten zowel binnen als buiten extra zwaar worden. Je transpireert veel meer en je lichaam houdt het over het algemeen een stuk minder lang uit. Om niet in de sportschool of buiten tijdens het hardlopen tegen de vlakte te gaan heb ik een aantal tips voor je om de warme periodes door te komen.

Het is verstandig om jezelf te wegen voordat je gaat sporten, en daarna. Zo weet je precies hoeveel vocht je kwijtraakt tijdens het sporten. Gemiddeld raak je ongeveer 1 liter zweet per uur kwijt. Je dient dus 1,5 liter per uur te drinken. Je lichaamsgewicht mag na het sporten (inclusief drinken) slechts 1 tot 2 procent zijn gedaald na het sporten. Tevens dien je voldoende te urineren, minimaal een liter per dag om schadelijke stoffen het lichaam uit te krijgen.

Kleding is ook van groot belang wanneer je gaat sporten. Naast dat je kleding gewoon prettig moet zitten is het ook van groot belang dat de verdamping van je zweet niet wordt beperkt. Je kleding moet kunnen ademen. Witte kleding heeft de voorkeur bij het buiten sporten omdat deze kleur het zonlicht weerkaatst. Bij het buitensporten is het ook aan te raden om een petje of hoofddoek te dragen. Fietsers kunnen vanzelfsprekend volstaan met een goede fietshelm.

De warming-up moet verandert worden wanneer de temperatuur hoog is. De duur en intensiteit kunnen vermindert worden omdat de kern temperatuur van het lichaam al hoger is dan normaal. Zoek de schaduw op, en doe hier wat rek en strek oefeningen.

Er zijn een aantal vervelende warmte aandoeningen waar je last van kunt krijgen wanneer je sport in de warmte. Kramp kan bijvoorbeeld optreden wanneer je teveel zout en vocht verliest. Een andere aandoening die veel voorkomt is flauwte. Flauwte wordt veroorzaakt wanneer er geen goede overgang is van inspanning naar ontspanning. Het is dus belangrijk om een cooling-down te doen na het sporten.

Dat waren ze, een aantal tips om de warme dagen door te komen. Succes!


Geplaatst in: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *