Waar op te letten bij kiezen sportschool

Waar op te letten bij kiezen sportschool

Sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond door heel het land. Niet zo gek als je beseft dat steeds meer mensen gezond bezig willen zijn. Bij ‘gezond bezig zijn’ hoort natuurlijk het welbekende half uurtje sporten per dag. Stel je bent op dit moment op zoek naar een sportschool, waar let je dan precies op? Hier een lijst factoren waar je absoluut rekening mee moet houden wanneer je kiest voor een (nieuwe) sportschool. Neem voordat je aan een sportschool abonnement begint eerst een proef abonnement zodat je weet waar je aan toe bent.

HygiëneZijn de kleedkamers allemaal schoon, en wordt er regelmatig schoongemaakt? Dit zijn factoren die belangrijk zijn om ziektes en narigheid te voorkomen. Het is goed wanneer er strenge regels zijn omtrent hygiëne. Handdoek onder je billen wanneer je op een toestel plaatsneemt, en slippers aan tijdens het douchen.

Prijs

Met de enorm goedkope Fit For Free sportscholen die in vrijwel alle grote steden te vinden zijn zou je wel gek zijn om teveel te gaan betalen. Over het algemeen kost een sportschool abonnement rond de 40 tot 50 euro per maand. Meer betalen is van de zotte aangezien er steeds meer goedkopere alternatieven komen. Achmea Healthcenters, Fit for free.. bekijk eerst goed wat je mogelijkheden allemaal zijn op het gebied van prijs!

Kluisjes

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen is te vertrouwen. Helaas. Kijk of er in jouw toekomstige sportschool kluisjes aanwezig zijn in de kleedkamer. Deze kluisjes dienen kosteloos te zijn en groot genoeg om tenminste een tas, portemonnee en telefoon in kwijt te kunnen.

Kleedkamers

De kleedkamers dienen groot genoeg te zijn om op zijn minst met een aantal personen tegelijk te vertoeven. Daarnaast is een toilet in de kleedkamer eigenlijk ook wel een must. Even toiletteren voordat je aan het sporten slaat! Dit is een punt wat niet voor iedereen geldt, maar een kleedkamer dient eigenlijk altijd op de begane grond te zijn. Revaliderende sporters die geen trap op kunnen lopen moeten immers ook omkleden. Douches dienen aanwezig te zijn in de kleedkamer. Hier komt wederom het hygiëne aspect om de hoek kijken. Is de boel schoon?

Begeleiding

Is er constant een toeziend oog waar je eventueel hulp aan kunt vragen? In mijn sportschool lopen helaas alleen stagiaires tussen de 18 en 20 jaar die niet helpen en vrijwel niets weten. Als beginnend sporter is een goede begeleiding essentieel omdat dit de basis vormt van je verdere ‘fitness loopbaan’. Het is immers makkelijker een goede vorm aan te leren dan een slechte vorm af te leren.

Openingstijden

Is de sportschool geopend op dagen en tijdens dat jij kan sporten? Zeer belangrijk! Over het algemeen zijn de meeste sportscholen iedere dag geopend. Persoonlijk denk ik dat het wel een must is voor een sportschool om op zondag open te zijn. Dit is bij uitstek de dag dat je tijd hebt om even lekker te sporten

Trainingsmateriaal

De basis oefeningen moeten allemaal gedaan kunnen worden in een goede sportschool. Kijk eens goed rond, wat staat er precies allemaal? Fitness merken zoals Tunturi en Kettler horen niet thuis in een sportschool. Fitness apparaten van Life Fitness en TechnoGym zijn een MUST. Is het mogelijk om zowel cardio als krachttraining te doen? Veel sportscholen focussen tegenwoordig op het cardio aspect van fitness. Je wilt natuurlijk wel je hele lichaam kunnen trainen. Is er ook een hoek waar je kunt trainen met losse gewichten? Zeer belangrijk! Je kan niet alleen met apparaten trainen.

Overige aspecten die belangrijk zijn

Dit zijn de overige punten die wel van belang zijn, maar niet essentieel. Is er een sauna aanwezig? Het nemen van een sauna na een workout verminderd de kans op spierpijn aanzienlijk. Is er een airco aanwezig? We gaan nu misschien de koelere dagen in, maar met 30 graden in een sportschool staan is geen doen. Let er dus op dat er voldoende ventilatie is. Entertainment in de sportschool is leuk, maar geen echte must. Hangen er wat televisies aan de muren? Is er een grote spiegel aanwezig in de sportschool? Het is absoluut niet ijdel om te trainen voor een spiegel, sterker nog het is juist verstandig! Op die manier kan je oefeningen met losse gewichten op de juiste manier uitvoeren. Is er een zonnebank aanwezig in de sportschool? Persoonlijk ben ik geen fan van de zonnebank, maar het is natuurlijk mooi als je af en toe een zonnebankje kan meepakken in je sportschool.

Zo, dat waren een aantal woorden gewijd aan aspecten die ik persoonlijk belangrijk vind aan een sportschool. Let er op dat je de juiste sportschool kiest, dit vergroot de drive om te blijven sporten in die sportschool. Ben je momenteel lid van een sportschool, laat dan weten in de reacties waarom je juist voor die sportschool hebt gekozen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *